هشدار نسبت به از دست رفتن جذابیت سرمایه گذاری در مناطق آزاد
به گزارش آوا مسکن، رییس شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی اظهار داشت: آبادانی موجود در مناطق آزاد ناشی از حضور فعالان اقتصادیست و مناطق آزاد در عمل مجری راهبرد اقتصاد بدون نفتی هستند پس باید قانون چگونگی اداره مناطق آزاد به درستی اجرا شود اما بیاری از مزای قانون در این مناطق اجرا نمی شود که جذابیت سرمایه گذاری را در این مناطق به مرز هشدار رسانده است.
به گزارش آوا مسکن به نقل از ایسنا، رحمان نجفی اظهار نمود: مناطق آزاد یک پروژه و طرح ملی توسعه همه جانبه در مناطق مختلف کشور و همکاریهای منطقه ای جمهوری اسلامی ایران است، بر همین مبنا مناطق را بسیار مساله مهمی برای مسائل اقتصاد کلان و خرد کشور قلمداد می نماییم و باور داریم در دوران جنگ اقتصادی و تحریم های همه جانبه کشور، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور می توانند سازوکارها و راهکارهای تبدیل بحران بعنوان فرصت برای اقتصاد داخلی و بین المللی کشورمان ایفای نقش کنند.
وی ادامه داد: در مناطق آزاد نسل اول میزان اثرگذاری در اقتصاد ملی کشورمان با استفاده از توان و ظرفیت بخش خصوصی و فعالان اقتصادی داخلی و خارجی ثابت شده، موضوعی که با مشاهده عینی قابل تأیید است. به صورت مثال و در شاخص درآمدهای دولتی، جزیره کیش حدود ۴۰ درصد از درآمدهای عمومی دولت را در استان هرمزگان رقم می زند؛ جزیره ای که از نظر وسعت و جمعیت با کل استان قابل مقایسه نیست و این که مجموعه استان از نقاط برخوردار کشور به حساب می آید، مثلا حدود ۶۵ درصد از واردات تجاری کشور از راه این استان صورت می گیرد.
نجفی اظهار داشت: به صورت نمونه به تازگی طرح های سرمایه گذاری درحال افتتاح با حضور وزیر گردشگری را شاهد بودیم که بزرگترین آن متعلق به استان تهران بود که ۱۲۰۰ میلیارد تومان ارزش داشت و این در حالی بود که در کیش هتلی راه اندازی شد که ۸۰۰۰ میلیارد تومان در آن سرمایه گذاری شده است؛ این رقم ها مبین توانمندی و ظرفیت مناطق آزاد در اقتصاد ملی و بین المللی بوده که باید به آن توجه داشت و از آن بهره برد.
قانون چگونگی اداره مناطق آزاد اصلی ترین مزیت و ظرفیت
به قول رئیس شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد، مهم ترین عنصر قدرت و مزیت مناطق آزاد وابسته به قانون چگونگی اداره مناطق آزاد است که در سال ۱۳۷۲ پس از تصویب دولت وقت، از جانب مجلس و شورای نگهبان جهت اجرا ابلاغ گردیده و برهمین اساس، قانون موصوف یک قانون خاص و مخصوص به اجرا در این محدوده های جغرافیایی است و هیچ قانون داخلی دیگری قادر به تعرض و تعمیم به حوزه عمل آن نیست و تا وقتی که مسیر اصلاح آن در قوه مقننه تصویب نشود، دارای قابلیت اجرای کامل است.
وی ادامه داد: به عبارت دقیق تر قانون مناطق آزاد تجاری صنعتی عهد و پیمان میان دولت به نمایندگی از نظام جمهوری اسلامی ایران با علاقمندان به سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد است که برپایه ضمانت اجرایی آن سرمایه گذاران داخلی، ایرانی ها خارج از کشور و فعالان اقتصادی خارجی اقبال به حضور در مناطق آزاد پیدا کرده و می کنند. دراین میان مشوق ها و معافیت های مندرج در آن سبب حضور سرمایه گذاران در مناطق آزاد شده است.
الگوهای مناطق آزاد برای سرزمین اصلی
نجفی افزود: مناطق آزاد تنها مدل اقتصادی مدیریت دولتی کشورند که برپایه الگوی هزینه و درآمد تأمین بودجه اجرای طرح های زیرساختی و امور جاری خود اداره می گردند که در آن از بودجه عمومی کشور هزینه نمی شود و برپایه سرمایه گذاری بخش خصوصی یا دریافت عوارض از حضور آنها نهاد دولت که در این مناطق سازمان های عامل است، می تواند بودجه اجرای امور خویش را تأمین کند. به عبارت دقیق تر آبادانی موجود در مناطق آزاد ناشی از حضور فعالان اقتصادی می باشد. نکته مهمی که پیش می آید اینست که مناطق آزاد در عمل مجری راهبرد اقتصاد بدون نفتی هستند که مقام معظم رهبری سال ها به دنبال آن هستند.
وی ضمن گلایه از این که ۲۰ سال مالیات گمرکی، آیین نامه های کار و تأمین اجتماعی و...... بعنوان مزیت قانونی مطرح شده اما در عمل، اجرایی نمی گردد، اظهار داشت: در همین راستا میتوان اظهار داشت که عمده قوانین و مقررات حضور بانک، بیمه و بورس خارجی در مناطق آزاد وجود ندارد و باوجود اعمال حدود ۳۰ درصد از کل مزایا و معافیت های قانونی و مقرراتی فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد، این مناطق عملکرد خوب و قابل دفاعی دارند و باید به آنها افتخار کرد.
او ضمن اشاره به عدم اجرای قانون و مقررات مناطق آزاد اظهار نمود: سرمایه گذاران علاقه مند به گسترش فعالیت هایشان هستند اما به علت ممنوعیت های موجود دست و پای ما برای هر گونه فعالیت و توسعه سرمایه گذاری یا جذب سرمایه گذاران جدید بسته شده است.
الگوهای موفق مناطق آزاد کشورهای دیگر
رئیس شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد اظهار داشت: همه کشورها درحال مقررات زدایی هستند و راهی که امارات رفته را عمان و کشورهای دیگر در دستور کار قرار داده اند و سرمایه گذاران زیادی از کشورمان را جلب کرده اند. در مدل حکمرانی ما متأسفانه در مناطق آزاد مدیر تربیت نمی نماییم و این در شرایطی است که مناطق ویترین و مدل همکاریهای اقتصادی کشور هستند. برهمین اساس مجالی برای تربیت مدیر در مناطق آزاد را هم فرآهم نمی نماییم.
وی اظهار داشت: در این خصوص باید مثال سلطان بن سلیم - مدیرعامل منطقه آزاد جبل علی دبی - را مطرح نمود، مدیری که ظرف بیشتر از ۳۰ سال برای دولت امارات دارای ارزش افزوده شده و این دولت طی مدت سه دهه گذشته برای وی، مشاورین مختلف از برترین شرکت ها و موسسات بین المللی بهره برده و بر دانش و تخصص وی در کنار تجربه مدیریت طولانی مدت افزوده و در واقع توجه دارند که یکی از مهم ترین مولفه های موفقیت هر نهادی نیروی انسانی و مدیریتی آن است.
منبع: avamaskan.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب