انتخابات ۱۴۰۳ و مقابله با خام فروشی

چندین راهکار برای برچیده شدن بساط خام فروشی

چندین راهکار برای برچیده شدن بساط خام فروشی

به گزارش آوا مسکن، هرچند طی سالهای اخیر مقابله با خام فروشی جزو اولویت ها بوده اما همچنان در کشور وجود دارد و ضروری است کاهش خام فروشی در صنعت نفت با تمهیدات لازم و برنامه ریزی اتفاق بیفتد. طبق گفته کارشناسان، توجه به تکمیل زنجیره ارزش، توسعه پالایشگاه ها و استفاده از ظرفیت نخبگان و نیروی انسانی می تواند در این عرصه اثرگذار باشد.


به گزارش آوا مسکن به نقل از ایسنا، در شرایط فعلی پیشگیری از خام فروشی و رفتن به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده در حوزه نفت و میعانات گازی باید بعنوان اولویت اصلی حوزه انرژی قرار بگیرد چون که هر چقدر بتوانیم محصولات نفتی با ارزش را به جای مواد خام تولید نماییم، دارای ارزش افزوده بوده و بطور قطع منافع بیشتری را بدست می آوریم.
برخی کارشناسان اعتقاد دارند که عدم گذر از خام فروشی معایبی را به دنبال دارد که گاها تابحال گریبان گیر کشور بوده است؛ درآمد متکی به نفت خام، فرصت و فکر کردن به دیگر حوزه ها را محدود می کند و احتیاج به استفاده از ظرفیتهای دیگر دیده نمی گردد. هرچند خام فروشی در وهله اول به صرفه به نظر می آید اما نه زمانیکه مجبور باشیم فرآورده های نفت را با ده ها برابر قیمت نفت وارد نماییم. همینطور متکی بودن به نفت خام، فرار مغزها و ناکامی افراد نخبه در کشور را هم به همراه دارد.
خام فروشی نه تنها انگیزه افراد مستعد را کم می کند که فرصت های شغلی را هم در کشور می کاهد، علاوه بر این فروش نفت خام، فساد و رانت خواری های بزرگ را به دنبال دارد و کشور در مقابل افزایش یا کاهش قیمت نفت گرفتار صدمه می شود. از طرفی خام فروشی وابستگی کشور به واردات فراورده های نفتی برای خوراک کارخانجات را زیاد می کند و سود حاصل از صادرات را به حداقل ممکن می رساند.
تاکید اسناد بالادستی بر گذر از خام فروشی
بر این اساس تحلیل گران عقیده دارند که با توجه به این که در اسناد بالادستی و سیاست های کلان نظام و کشور هم بارها بر ضرورت عبور از خام فروشی و روی آوردن به اولویت های جدید در حوزه صنعت تاکید شده، ضروری است تا برنامه ریزی و تدبیر برای خروج از خام فروشی اتخاذ شود.
لزوم تکمیل و تقویت زنجیره تأمین صنایع پایین دستی
در اینباره امین کاوه - کارشناس حوزه انرژی به ایسنا اظهار داشت: تکمیل و تقویت زنجیره تأمین صنایع پایین دستی موضوعی است که می تواند در کاهش خام فروشی نقش به سزایی داشته باشد، باید شرایطی فراهم گردد تا افزایش سود صنایع پتروشیمی تابعی از تقویت زنجیره ارزش و تولید و بسط این منظومه تلقی شود. در این صورت میتوان به جای خام فروشی، روی اولویت های آینده نگرانه و پایدارتر متمرکز شد.
وی با تکیه بر این که باید روی تکمیل و تقویت زنجیره تأمین صنایع پایین دستی متمرکز شویم، اظهار نمود: در صورتیکه مواد اولیه مورد نیاز صنایع پایین دستی را تکمیل نماییم، اثار آنرا روی زنجیره تولید و ارزش مشاهده خواهیم کرد.
این کارشناس حوزه انرژی با تکیه بر این که رسیدن به این نقطه، مستلزم ترسیم یک نقشه راه عملیاتی و سیستماتیک خواهد بود، اظهار داشت: بطور قطع ظرفیت و زمینه لازم برای جا به جایی اولویت خام فروشی در صنایع پتروشیمی در کشور وجود دارد، اما عملیاتی سازی آن عزمی جمعی و جدی می طلبد. به عبارت بهتر نقشه کلان گذار از خام فروشی و ارکان اصلی آن مشخص است و الان باید به فکر عملیاتی سازی این نقشه راه در مقیاسی وسیع تر بود.
کاوه با اشاره بر لزوم عبور از خام فروشی و افزایش تولید محصولات پتروشیمی، اظهار داشت: تقویت و توسعه پتروشیمی ها و ایجاد پتروپالایشگاه ها ضرورتی غیرقابل انکار است. ایجاد تنوع در تولید محصولات پتروشیمی، علاوه بر ارزآوری، صادرات و ایجاد ارزش افزوده، اشتغال زایی بسیار بالایی به دنبال دارد.
وی ضمن اشاره به راه کارهایی که میتوان در این عرصه مورد توجه قرار داد، اظهار داشت: باید با استفاده از ابزارهایی مانند سیاست اعتبار مالیاتی یا استفاده از تجربه موفق تولید اقلام راهبردی برای بار اول، اقتصاد دانش بنیان و تحقیق و توسعه را به صنعت بیاوریم تا مواد خام به فرآورده تبدیل گردد و بتوانیم به خنثی سازی تحریم ها و توسعه صنعتی برسیم.
پتروپالایشگاه ها راهبردی برای کاهش خام فروشی
این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی یکی از راهکارهایی که همواره برای خروج از اقتصاد تک محصولی عرضه می شود، ساخت پتروپالایشگاه و تبدیل نفت به فرآورده های مختلف است. این راهبرد علاوه بر این که می تواند نقش زیادی در عبور از خام فروشی داشته باشد، قطع وابستگی و خنثی سازی تحریم ها را هم به همراه دارد.
کاوه با اشاره به اینکه با تشکیل پالایشگاه و پتروپالایشگاه و تکمیل این زنجیره، میتوان نفت خام را به فرآورده های نفتی مانند بنزین و مشتقات نفتی تبدیل و از آن برای مصارف داخلی یا صادرات استفاده کرد، اظهار داشت: یکی دیگر از طریق هایی که می توانیم در پیشگیری از خام فروشی از آن بهره ببریم، استفاده از ظرفیت خالی پالایشگاه های فراسرزمینی است.
وی با اشاره به اینکه توسعه پتروپالایشگاه ها باید بعنوان سیاستی راهبردی از جانب همه دولت ها اجرایی شود، افزود: ساخت و راه اندازی پالایشگاه ها در مقیاس کوچک، افزون بر مزیت هایی نظیر تولید فرآورده، تسریع در انتقال و توزیع فرآورده های مختلف نفتی به نقاط دورافتاده و سخت گذر، سبب تسهیل ورود بخش خصوصی به صنعت پالایش می شود.
توسعه نقش شرکتهای دانش بنیان در صنعت نفت
این کارشناس حوزه انرژی ضمن اشاره به نقش شرکتهای دانش بنیان در جهت تکمیل زنجیره ارزش، خاطرنشان کرد: ایران پتانسیل بالایی در حوزه ظرفیت نیروی انسانی دارد بنابراین میتوان با استفاده از تکنولوژی های جدید از خام فروشی جلوگیری و زنجیره ارزش هر صنعت را تکمیل کرد. این تکمیل و توسعه زنجیره هم می تواند اقتصاد کشور را پویا کند و ثروت ملی و تولیدات را افزایش و واردات را کم کند.
کاوه با تکیه بر این که بحث خام فروشی یکی از اشکالات جدی است و اگر بتوانیم با سرمایه گذاری های لازم این محصولات خام را تبدیل به محصولات با ارزش نماییم، خلق ثروت ایجاد می شود، اظهار نمود: پیشگیری از خام فروشی و تبدیل مواد خام به محصولات با ارزش نفتی می تواند یکی از اولویت های جدی در جهت منافع ملی باشد.
وی با اشاره به اینکه پیشگیری از خام فروشی تنها در ارتباط با نفت خام نمی شود بله صنعت پتروشیمی و گاز را هم در بر می گیرد اضافه کرد: با تبدیل گاز به برق و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی می توانیم شاهد اتفاقات خوبی در حوزه صادرات و افزایش ارزآوری برای کشور باشیم. او همینطور خاطرنشان کرد: باید به سمت ایجاد ارزش افزوده پیش برویم، موضوعی که در اسناد چند سال گذشته هم به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفته و بر پیشگیری از خام فروشی تاکید گردیده است.




منبع:

1403/03/27
22:21:06
5.0 / 5
215
تگهای خبر: ابزار , اثر , تقویت , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
لینک دوستان آوا مسكن
آوا مسکن

آوا مسكن


املاک و مستغلات

avamaskan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آوا مسكن محفوظ است